Periodisk service/vedligeholdelse.

 

 

En knallert som benyttes hver dag, skal naturligvis have et lille tjeck med jævne mellemrum - dette lille tjeck, er hverken vanskeligt eller tidskrævende....og så sørger DU for at din knallert er i topform på samme tid!!

 

 

 

 

Hvad skal du bruge ved service eftersynet ?

 

 

Du skal såmænd bare have det almindeligste værktøj, en smørekande, lidt lejefedt, og et par rene tørre gamle klude.

 

 

Desuden kan du selv udarbejde en tjeckliste, sådan at du efterhånden kommer ind i en slags rutine, hvad angår hvilke dele du skal huske at tjecke. Jeg har her lavet en lille simpel tjeckliste, som indeholder tjeck af de nødvendigste dele - du kan selv bygge flere tjeck på alt efter hvad du gider

 

 

* Lysanlæg

 

 

* Kabler

 

 

* Kæde

 

 

* Hjul

 

 

* Forgaffel

 

 

* Motor/gearkasse

 

 

At jeg har undladt at nævne bremserne i min lille tjeckliste, skyldes at dem bruger du jo hver dag, så det skulle ikke være noget problem at finde ud af om de virker eller ej.

 

 

 

 

Lysanlægget kontrolleres.

 

 

Lysanlæget er en sikkerhedsfaktor. En ødelagt pære udgør en relativt stor fare i trafikken. Start din knallert og kontrollér, at der er lys både for- og bagpå. Hvis du har monteret blinklys på din knallert, er det vigtigt at de for det første virker - men også at de har det korrekte blinkinterval. Dine blinklys skal blinke imellem 60 og 120 gange i minuttet!

 

 

Knallerter med op- og nedblændingsfunktion skal naturligvis have begge lys iorden - ikke bare den ene af dem!

 

 

Hvis lyset er iorden, tror de fleste at dette er nok. Ja, til dels - for de andre traffikanter kan dermed se DIG....men hvor langt frem på vejen kan du se !? Derfor er det vigtigt for dig, at dit forlys er indstillet korrekt. Dette gøre med belastning på knallerten. Du sætter dig op på knallerten, starter den, og holdes sådan at du lyser ind på en mur eller lignende. Nu kan du løsne de to skruer i siderne på forlygten og rette på forlygten til det niveau du ønsker. Det er faktisk altid en god ide at lade dit forlys være indstillet sådant, at du kan se langt frem på vejen. Dette gør nemlig, at du opdager væltede træer mv. i god nok tid til, at standse knallerten eller undvige.

 

 

TIPS:

 

 

Hvis du ofte bliver irriteret over pærer der sprænger, skal du vide at dette kan modvirkes ret godt af følgende; et sundt ledningsnet (altså uden brud og ir nogen steder) samt det at du skifter dine 6V pærer ud med 12V med samme (eller lidt færre) antal watt.

 

 

 

 

Kablerne.

 

 

Når du undersøger kablerne skal du være særligt opmærksom på brud og knæk. Hvis kablerne virker sløve i det, er det en god ide at afmontere det sløve kabel, holde det op i strakt arm, mens du med oliekanden giver små “drops” af olie ned i kablet indtil der løber olie ud nederst i kablet - så er dit kabel smurt :)

 

 

Nogle kabler, specielt gaskablet, er ført således at det kan give nogle vanskelige arbejdsvinkler for kablets indre. Dette er især gaskablet vi her tænker på!

 

 

 

 

Kæden.

 

 

Kæden kræver en del opmærksomhed. En rusten og slidt kæde kræver alt for mange kræfter af motoren. Husk på at hele motorkraften skal overføres via en smal kæde til baghjulet. Derfor bør det være fast rutine at kæden smøres med jævne mellemrum.

 

 

Nogle knallertkørere benytter almindelig olie når de smører deres kæde - vi kan klart anbefale WD40 eller lignende. WD40 som fåes på spray, trænger ind i kæden og renser. Herefter efterlader det en fin oliefilm, som ikke lader sig bortskylle af regnvand, på kæden.

 

 

TIPS.

 

 

Med tiden kan din kæde blive så indhylet i snavs og gammel olieskorper, at den er umulig at gøre effektivt ren. Derfor skal du gøre følgende; Afmonter kæden, smid kæden ned i en spand (eller lignende). Fyld spanden op med gammel benzin indtil HELE kæden er dækket af benzinen. Lad benzinblandingen stå og trække i 15 minutter. Tag herefter kæden op, og giv den en gnubbetur med en gammel tør klud. Når kæden er tør og virker godt og grundig elastisk, gives den et fint lag olie eller WD40. Så er den klaret!

 

 

 

 

Hvor stram skal kæden være ?

 

 

Man skal IKKE løsne baghjulet når man afmonterer kæden. Men når man alligevel er igang med et lille tjeck, kan man da godt undersøge om kæden er stram nok. En slidt og slap kæde slider unødigt på tandhjulene og gearkassen. Når kontrol af kædens stramning skal foretages, sker det med føren på knallerten. Når du indstiller kæden (med kædestrammerne i beggesider af baghjulet) gælder tommelfingerregelen, at kæden, midtvejs mellem de to tandhjul, skal kunne bevæges 2 x sin egen højde op og ned.

 

 

Hvis din kæde derimod er for stram, ødelægges både tandhjulene og lejre i gearkassen. Så hvis du er i tvivl er det bedere at kæden er lidt for slap end for stram.

 

 

 

 

Hjulene.

 

 

Hjulene er også en vigtigere del af det periodiske tjeck. Se efter slør i hjullejrene ved at tage et fast greb om hjulet, og derefter prøve om du kan vrikke hjulet fra side til side. Hvis du kan det, skal dine hjullejre spændes op for at hindre yderligere slør - dette er vigtigt at få denne slørskade udbedret, da den betyder forringede køreegenskaber for din knallert.

 

 

Efter hjullejre kontrollen, kigger du lidt på egerne (har du stjernefælge - så gå bare videre). Bøjede eger skiftes ud med nye, som naturligvis skal strammes op. Løse eger strammes også op.

 

 

 

 

Forgaflen.

 

 

Forgaflen skal også med jævne mellemrum kontrolleres for slør. For at kontrollere om der er slør i forgaflen kæres forhjulet mod en mur. Prøv derefter at presse knallerten yderligere ind mod muren. Hvis du kan dette, eller det mærkes som om at styret giver sig, skal dit kronrørsleje strammes op for at hindre yderligere dannelse af slør eller værre defekter i forgaflen.

 

 

Tjeck i sidste ende at der er olie i fjedrene i forgaflen. Bløde og elastiske forgaffelfjedre er iorden - mens stive og rustne forgaffelfjedre betyder forringede køreegenskaber for din knallert.

 

 

 

 

Motor & gearkasse.

 

 

Motoren er knallertens hjerte. Tjeck oliestanden i gearkassen (også selvom du kører med centrifugalkobling). Oliestanden skal være som fabrikanten foreskriver, og det SKAL være den type olie som fabrikanten foreskriver.

 

 

Hvis du kører helt uden olie i gearkassen, skal du vide at dette slider ret kraftigt på koblingen (HELE koblingen) samt gearkassen.

 

 

Olietjeckket gælder også på 4-takts motorer. Her er det jo også vigtigt at der er olie på (og i den foreskrevne mængde). Lad øjnene løbe rundt ved skruer, bolte og pakninger. Der må under ingen omstændigheder løbe olie ud.

 

 

Kig også lidt på motorens fastspændingsbolte til stellet. Det kan lyde skørt, men en løstsiddende motor er et ofte forekommende problem for de fleste knallertkørere.

 

 

Tjeck i sidste ende top- og bundpakning for utætheder.

 

 

 

 

Hele denne service procedure kan du udføre for hver fjortendes dag, og den tager ikke mere end et kvarter til en halv time at udføre.

 

 

Men husk på at det er en god ide at forebygge skaderne, før de bliver uoverskuelige og dyrere at udbedre.